Wydarzenia

Na żeberkach z ziemniakami czy z chlebem, przyrządzona przez Makłowicza, czy ręką naszej mamy to drobne niuanse, które nie zmienią jej pozycji w tradycyjnej kuchni polskiej.

Kwaśnica, bo o niej mowa, to tradycyjne danie kuchni góralskiej, przyrządzane głównie z kiszonej kapusty i mięsa. Na Żywiecczyźnie w Wigilię Bożego Narodzenia sporządzana na wywarze z łbów rybich i jedzona prawie w każdym domu. I w tym roku w Żywcu będzie okazja spróbować góralskiego przysmaku, bo już od 19 do 21 sierpnia będziemy mogli się nią swobodnie opychać. Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy zaprasza na „Festiwal Kwaśnicy” do Amfiteatru pod Grojcem w Żywcu. Oprócz tego, że będzie można dobrze zjeść to i posłuchać muzyki. Nie zabraknie gwiazd takich jak : Big Cyc, Lady Pank czy Enej.

Autor: GK